Programe

Programul “Spunand NU violentei domestice”

Violenta domestica ramane una din tarele regretabile ale societatii romanesti, fapt sustinut de statisticile existente si mai ales, de elocventele realitati cotidiene.
Programul “Spunand Nu violentei domestice” a luat nastere ca un rãspuns firesc la aceasta realitate alarmanta, fiind o prima initiativa a Asociatiei “Compassion & Care”. Acest program isi propune sa vina in sprijinul femeilor si copiilor care se confrunta cu probleme de violenta domestica, oferindu-le consiliere sociala si psihologica, consiliere juridica si reprezentare in instanta, rezidenta temporara, sprijin pentru reorientarea profesionala si gasirea unui loc de munca, suport financiar – toate acestea in scopul refacerii echilibrului fizic, psihic, emotional si echiparii cu tot ceea ce este necesar pentru reconstruirea unei vieti lipsite de pericole si traite cu demnitate si respect. Primul pas in indeplinirea acestui deziderat este Centrul de consiliere.

Centrul de consiliere “Josephine Knox”

Personalul Centrului este pregatit sa ajute persoanele asistate sa iasa din situatiile de criza (acolo unde cazul) si sa isi refaca echilibru personal atat prin conturarea unei perspective corecte asupra evenimentelor petrecute si asupra resurselor pe care le au la dispozitie, cat si prin dezvoltarea unor noi abilitati prin care sa poata depasi situatiile de criza si sa isi poata cladi in continuare vieti lipsite de violenta. Adresa Centrului de consiliere este publica, facilitand accesul tuturor femeilor catre serviciile oferite:

Consiliere sociala – Rolul asistentilor sociali este, pe de-o parte, furnizarea informatiilor necesare iar pe de alta parte, incurajarea beneficiarelor sa isi atinga scopurile stabilite pe termen scurt, mediu si lung, dezvoltarea increderii in sine a acestora si oferirea de sugestii care sa le conduca spre succes.

Servicii oferite: informare cu privire la serviciile publice disponibile si modalitatile de accesare a acestora; consiliere/insotire in vederea obtinerii unor drepturi cu caracter social; sprijin pentru gasirea unui loc de munca/locuinta cu chirie; medierea relatiei cu institutii abilitate sa intervina: Politie, Directia Generalã de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Ialomiþa, Autoritatea Tutelara, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Serviciul Judetean de Medicina Legala, alte organizatii neguvernamentale cu domeniu de activitate similar; incurajare si sprijin in ce priveste restabilirea relatiilor sociale cu prietenii si familia largita.

Consiliere psihologica: Consilierea psihologica are ca obiect atat focalizarea asupra persoanelor, tratarea cu atentie si rabdare a sentimentelor si starii emotionale a beneficiarelor, recapatarea increderii si a respectului de sine, cat si focalizarea plina de consideratie asupra nevoilor practice ale acestora. Unul dintre scopurile consilierii este intelegerea miturilor si realitatilor, precum si dinamica situatiilor de violenta domestica. De asemenea, beneficiarele sunt ajutate sa descopere in ele insele noi resurse si mecanisme de a face fata situatiilor de violenta si stres.

Grupurile de suport – Avand caracteristicile unui mediu in care beneficiarele pot sa se simta in siguranta (componenta redusa, participarea acelorasi persoane, mentinerea constanta a locului si orei de intalnire), grupurile de suport ofera oportunitatea cresterii personale, socializarii, educatiei si prevenirii. Ele reprezinta mediul in care beneficiarele isi pot exprima sentimentele si trairile asa cum nu pot sa o faca in alta parte, pot sa isi impartaseasca experientele si sa gaseasca impreuna solutii, sa dezvolte conexiuni si relatii puternice cu alte femei care au sau au avut aceleasi probleme.

Consultanta juridica – Beneficiarele pot obtine informatii despre sistemul juridic si explicatii privind optiunile si drepturile pe care le au. De asemenea, sunt discutate argumentele pro si contra in lumina fiecarei situatii in parte. In functie de decizia luata, beneficiarele sunt ajutate sa completeze actele necesare.

Program de functionare

Centrul de consiliere “Josephine knox” este deschis de luni pana vineri, intre orele 9:00 – 17:00 insa ne puteti scrie oricand pe adresa de email office@compassion-and-care.ro. Va asiguram ca vom da curs solicitarilor dvs. cat de repede posibil.

 

Activitati de prevenire a violentei intrafamiliale

Asociaþia “Compassion & Care” se implicã în numeroase activitãþi de prevenire a violenþei domestice, cu predilecþie în rândul adolescenþilor ºi tinerilor, în speranþa cã informaþiile furnizate îi vor feri pe viitor de experienþe traumatice ºi de asemenea, vor transforma încetul cu încetul mentalitãþile paguboase cu privire la relaþiile interumane, mentalitãþi existente în comunitãþile noastre, în special în cadrul familiei.

Proiectul “Fii puternic prin nonviolenta!”

Asociaþia „Compassion & Care” a lansat proiectul „Fii puternic prin nonviolenþã!” în cadrul unei conferinþe de presã care a avut loc joi, 31 octombrie 2013, ora 12:00, la sediul propriu situat în str. Victoriei, nr. 13, Ploieºti.
Proiectul „Fii puternic prin nonviolenþã!” se va desfãºura în perioada 31 octombrie 2013 – 30 mai 2014 ºi va cuprinde o campanie de informare ºi sensibilizare a tinerilor asupra fenomenului violenþei intrafamiliale, o serie de 12 dezbateri  ºi un concurs de afiºe de sensibilizare. Sunt vizaþi aproximativ 3000 tineri, cu vîrste cuprinse între 14 si 20 de ani, elevi ai Colegiului „Spiru Haret” din Ploieºti, Colegiului Tehnic „Gheorghe Lazãr” din Plopeni ºi Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina. Finanþarea este asiguratã de TRANSITION’S GATE, organizaþie din Statele Unite ale Americii focalizatã sã sprijine persoanele afectate de violenþa intrafamilialã. Valoarea proiectului este de 17.500 lei, suma fiind alocatã în întregime de organizaþia finanþatoare.

Proiectul are în vedere:

  • workshop-uri organizate pentru elevi în timpul orelor de dirigenþie prin care aceºtia au posibilitatea de a se familiariza cu aspecte specifice fenomenului de violenþã intrafamilialã (definirea violenþei intrafamiliale ºi fazele acesteia, tipuri de abuz ºi caracteristicile acestora,  comportamente abuzive ºi suportive, comportamente normale cu potenþial abuziv, cum poate fi ajutatã o persoanã aflatã în situaþie abuzivã astfel încât sã se evite revictimizarea acesteia). Pe lîngã acestea, reprezentanþi ai Inspectoratului Judeþean de Poliþie Prahova vor aduce la cunoºtinþa elevilor statistici ºi cazuri reale de persoane care au decedat din cauza violenþei intrafamiliale în judeþul Prahova, precum ºi demersurile legale pe care le poate face o persoanã pentru a se proteja ºi a ieºi din situaþiile abuzive.
  • dezbateri organizate la sediul Penitenciarului Ploiesti, unde vor participa persoane aflate în detenþie datoritã infracþiunilor de violenþã intrafamilialã ºi grupuri de elevi de la liceele partenere. În cadrul acestor dezbateri, discuþiile vor fi axate pe identificarea factoriilor familiali, individuali ºi contextuali care au fost determinanþi pentru sãvârºirea infracþiunilor, precum ºi consecinþele comiterii acestor infracþiuni. Mediatorii dezbaterilor vor fi psihologi si asistenti sociali ai Serviciului Educaþie ºi Asistenþã Psihosocialã din cadrul Penitenciarului Ploieºti.
  • concurs de afiºe de sensibilizare denumit „Alege nonviolenþa!”, adresat tinerilor de la liceele partenere. Afisele trebuie realizate in format A3 si trimise, impreuna cu fisa de inscriere, pe adresa de email paula.oprea@compassion-and-care.ro, pana pe data de 30 aprilie. Se vor acorda trei premii (premiul I, premiul II, pemiul III), constând în tabletã electronicã, aparat foto, stick USB ºi rucsac, precum ºi tricouri inscripþionate cu sigla Asociaþiei “Compassion & Care”.  Fisa de inscriere poate fi descarcata de aici.

Parteneri în acest proiect sunt: Inspectoratul de Poliþie Judeþean Prahova, respectiv Compartimentul de Analizã ºi Prevenirea Criminalitãþii ºi Poliþia Municipiului Câmpina, Autoritatea Naþionalã a Penitenciarelor – Penitenciarul Ploieºti, Colegiul „Spiru Haret” din Ploieºti, Colegiul Tehnic „Gheorghe Lazãr” din Plopeni ºi Liceul Tehnologic Energetic Câmpina.