Asociația Compassion & Care organizează joi, 5 iulie 2012, ora 13:00, la sediul propriu situat în strada Victoriei, nr. 13, Ploiești, conferința de închidere a proiectului Violența domestică – o provocare pentru fiecare”.

Proiectul a constat într-o campanie de informare și sensibilizare a tinerilor asupra fenomenului violenței domestice, fiind finanțat de TRANSITION’S GATE, organizație din S.U.A. focalizată să sprijine persoanele prinse în capcana violenței domestice. Având ca țintă elevii Colegiului Național „Nichita Stănescu”, proiectul s-a desfășurat în perioada 5 decembrie 2011 – 14 iunie 2012.

Într-o primă fază, derulată între 5 și 23 decembrie 2011, au avut loc întâlniri cu tinerii la sediul Centrului de consiliere „Josephine Knox” prin care aceștia s-au familiarizat cu serviciile sociale disponibile în comunitate pentru victimele violenței domestice și li s-au adus la cunoștință noțiuni introductive (definire, mituri și adevăruri, statistici și aspecte legale oferite de d-nul inspector Marian Popescu din cadrul I. J. P. Prahova, cazuri reale ale unor persoane care au murit în județul Prahova în anul 2011 din cauza violenței intrafamililare, fundițele albe – simbol al luptei împotriva violenței domestice). Cu ocazia acestor întâlniri au trecut pragul Centrului de consiliere „Josephine Knox” un număr de 150 de elevi și 5 profesori diriginți.

Faza a doua a proiectului s-a desfăsurat în timpul orelor de dirigenție, în perioada 16 ianuarie – 14 iunie 2012. Elevii Colegiului Național „Nichita Stănescu” au beneficiat de workshop-uri pe durata cărora le-au fost prezentate, într-un mod interactiv, teme specifice fenomenului de violență domestică (tipurile de abuz și caracteristicile acestora, fazele relațiilor abuzive, efectele asupra copiilor și adolescenților, aspecte legale oferite de d-nul inspector Marian Popescu și dna inspector Mihaela Rădoi din cadrul I. J. P. Prahova). La cele 27 de workshop-uri, care au avut loc la Colegiul Național „Nichita Stănescu”, au participat 750 de tineri liceeni și 27 profesori diriginți.

Pe toată durata proiectului elevilor și profesorilor diriginți le-au fost distribuite materiale de informare (pliante, fluturași), respectiv 900 fluturași și 150 de pliante. De asemenea, fiecare participant a primit o mapă cu materiale în care au fost sintetizate informațiile oferite.

Printre rezultatele prezentului proiect se numără cunoașterea și înțelegerea de către tineri a aspectelor legale, caracteristicilor, efectelor, modelelor comportamentale de violență domestică, precum și informarea acestora cu privire la serviciile sociale disponibile în comunitate pentru victimele violenței domestice. În ultimă instanță, tinerii liceeni au fost ajutați să recunoască violența domestică și să se protejeze de ea în viața lor prezentă și în viitor.

 

Data: 1.07.2012

Persoană de contact: Paula Oprea
Tel.: 0788 99 99 65
Email: paula.oprea@compassion-and-care.ro