In orice familie apar la un moment dat controverse si, din cand in cand, orice persoana are pareri diferite fata de partenerul de viata, alti membrii ai familiei sau persoanele dragi. Tuturor ni se intampla sa facem lucruri pe care le regretam si care ii ranesc pe cei care ne sunt apropiati. Insa daca aceaste incidente izolate incep sa formeze incetul cu incetul un comportament care se repeta la anumite intervale de timp dupa acelasi tipar, atunci avem un indiciu al existentei violentei domestice in relatia respectiva. Urmatoarele intrebari va pot ajuta sa va dati seama daca va aflati sau nu intr-o relatie abuziva:
- Partenerul dvs. a incercat sa va impiedice sa va vizitati prietenii si familia largita?
o DA o NU
- Partenerul nu v-a permis inscrierea sau continuarea studiilor ori sa aveti un loc de munca?
o DA o NU
- Partenerul dvs. obisnuieste sa va controleze sau sa va urmareasca?
o DA o NU
- Partenerul va acuza in mod nejustificat de flirt sau relatii extraconjugale?
o DA o NU
- Partenerul dvs. obisnuieste in mod constant sa va desconsidere sau sa va umileasca ori obisnuieste sa va critice sau sa va insulte de fata cu alte persoane?
o DA o NU
- V-a fost vreodata frica de partenerul dvs.?
o DA o NU
- V-ati schimbat vreodata comportamentul fiindca v-a fost frica de ceea ce ar putea sa va spuna sau sa va faca partenerul dvs.?
o DA o NU
- A distrus vreodata partenerul in mod deliberat vreunul din bunurile dvs.?
o DA o NU
- V-a ranit vreodata partenerul ori v-a amenintat pe dvs. sau pe copii?
o DA o NU
- V-a adus vreodata partenerul in mod intetionat in situatia de a nu avea bani pentru mancare sau alte lucruri necesare pentru dvs. si copiii?
o DA o NU
- V-a fortat vreodata partenerul sa faceti un lucru pe care chiar nu doreati sa il faceti?
o DA o NU
- V-a impiedicat vreodata partenerul sa urmati un tratament medicamentos sau sa apelati la ajutor medical cand ati crezut ca este necesar?
o DA o NU
- V-a amenintat vreodata partenerul dvs. ca daca il veti parasi va va lua copiii, va refuza sa va lase sa plecati cu ei sau chiar sa ii vedeti?
o DA o NU
- V-a fortat vreodata partenerul sa intretineti relatii sexuale cu el sau cu alte persoane? V-a pus in situatia de a face lucruri cu care nu va simteati comfortabil in cadrul relatiei sexuale?
o DA o NU
- Partenerul dvs. a incercat vreodata sa va impiedice sa plecati de acasa?
o DA o NU
- Partenerul dvs. a dat vina pe alcool sau droguri pentru comportamentul lui nepotrivit?
o DA o NU
- Partenerul controleaza consumul dvs. de alcool sau droguri? (in sensul ca va forteaza sa consumati sau sa va retineti de la consumul acestor substante)?
o DA o NU
Daca ati raspuns cu “DA” la una sau mai multe din intrebarile de mai sus, este posibil sa fiti intr-o relatie de violenta domestica. Pentru clarificari sau informatii suplimentare, va rugam sa ne scrieti pe adresa office@compassion-and-care.ro sau sa ne sunati la numerele de telefon 0344 14 02 48, 0730 58 90 30 sau 0788 99 99 65.
Studiu asupra statisticilor pentru jud. Ialomita
In dorinta de a dobandi o imagine mai clara asupra fenomenului violentei domestice manifestat la nivelul judetului Ialomita, am efectuat un studiu asupra statisticilor existente la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Ialomita, precum si la Inspectoratul Judetean de Politie Ialomita. Realizat pe perioada anilor 2004-2006, studiul clarifica intr-o oarecare masura evolutia acestui flagel social in perioada respectiva. Spunem ‘intro oarecare masura’ deoarece o imagine exacta si completa este imposibila atata vreme cat marea majoritate a victimelor, din diferite motive, nu fac publice abuzurile la care sunt supuse.
Analiza datelor furnizate de cele doua institutii arata o crestere anuala constanta a numarului de cazuri inregistrate. Aceasta crestere poate indica atat faptul ca numarul victimelor s-a marit de la un an la altul, cat si faptul ca acestea au capatat tot mai mult curaj sa rupa tacerea si sa apeleze la ajutor specializat.
In continuare ne vom concentra asupra statisticilor oferite de Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Ialomita.
Repartizarea cazurilor inregistrate in functie de sex ne arata o majoritate feminina afectata de violenta domestica. In primii doi ani supusi analizei, procentul victimelor de sex feminin ramane constant, 72%, restul de 28% reprezentand victimele de sex masculin. Pentru anul 2006 se constata o surprinzatoare crestere a ponderii victimelor de sex masculin, procentul acestora urcand pana la 42%, desi numarul femeilor afectate creste in mod constant de la un an la altul.
In ce priveste mediul de provenienta, numarul victimelor care provin din mediul rural este mult mai mare decat al celor din mediul urban, acesta reprezentand aproximativ 2/3 din totalul cazurilor inregistrate. Totusi se remarca o usoara tendinta de crestere a cazurilor din mediul urban (30% in 2004, 34% in 2005, 36% in 2006).
Analiza cazurilor pe grupe de varste indica o evolutie oarecum similara a numarului de victime cu varste cuprinse intre 19-30 ani si 31-50 ani. Pe parcursul celor trei ani, numarul de persoane cuprinse in aceste grupe de varsta scade in mod constant. In anul 2004 acestea insumau procentul cel mai mare (75%). In 2005, procentul acestora insumat scade la 57% iar in 2006 ajunge la 37%.
In schimb, este ingrijoratoare cresterea numarului de victime din randul persoanelor peste 50 de ani si mai ales, pana in 18 ani. In primii doi ani, procentul persoanelor peste 50 ani creste de la 5% la 19 %. Desi in usoara scadere in 2006, procentul se mentine totusi ridicat (17%).
Evolutia ascendenta a numarului persoanelor cu varste intre 0-18 ani care se confrunta cu situatii de violenta domestica constituie un veritabil semnal de alarma. Daca in 2004 numarul acestora era de 20% din totalul victimelor, in 2005 constatam o crestere de 4 procente (24%), care aproape se dubleaza in 2006, ajungand la 46%!
Asa cum am afirmat deja, din totalul victimelor violentei domestice, partea cea mai consistenta o reprezinta femeile, al caror numar este in continua crestere.
In ce priveste mediul de provenienta al acestora, se constata schimbari surprinzatoare ale procentajelor de la un an la altul. In primul an al intervalului studiat, procentul cazurilor provenite din mediul rural este mult mai mare decat decat al celor provenite din mediul urban (35% din mediul urban, 65% din mediul rural). In 2005, numarul cazurilor provenite din mediul rural scade spectaculos in timp ce numarul cazurilor din mediul urban creste in aceeasi masura, procentele aproape inversandu-se (62,5% din mediul urban, 37,5% din mediul rural), pentru ca in anul urmator sa se constate o revenire la situatia initiala.
Analiza pe grupe de varste a numarului de femei afectate de violenta domestica nu aduce diferente semnificative fata de situatia generala. Se remarca aceeasi tendinta de scadere anuala a numarului victimelor cu varste cuprinse intre 19-30 ani si 31-50 de ani. De asemenea, este evidenta cresterea alarmanta a numarului de persoane cu varste pana in 18 ani si peste 50 de ani.
Se poate observa ca initial grupele de varsta cele mai afectate erau cele de mijloc (19-30 ani si 31-50 ani) dar spre sfarsitul perioadei supusa examinarii punctul de greutate cade asupra grupelor de varste situate in extreme (0-18 ani si peste 50 de ani), mai ales asupra persoanelor pana in 18 ani.
Pentru anul 2006, se poate sublinia scaderea accentuata a numarului de femei afectate de violenta domestica cu varste intre 19 si 30 de ani, al caror procent devine cel mai mic, precum si dublarea numarului de persoane cu varste pana in 18 ani, al caror procent devine cel mai mare, cele doua situandu-se la extreme.
Ca o concluzie, putem spune ca examinarea acestor date ne poate ajuta sa dobandim o imagine mai mult sau mai putin exacta asupra violentei domestice la nivelul judetului Ialomita in perioada 2004-2006 insa ceea ce nu trebuie sa uitam este faptul ca in spatele acestor cifre, procente, observatii, se ascunde multa durere, sentimente adanci de rusine si neputinta acumulate de persoane reale care traiesc in jurul nostru si care au nevoie sa li se intinda o mana de ajutor…
Comentarii recente