Ziua de 8 Martie 2012 a adus femeilor din Romania, printre altele, si modificari ale legislatiei privind violenta intrafamiliala. Potrivit acestora, persoanele care sufera din cauza violentei intrafamiliale se pot adresa instantei solicitand ordin de protectie cu caracter provizoriu iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata sau cele generate de adapostirea victimei.
De asemenea, persoanele afectate de violenta intrafamiliala pot cere ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minim 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic sau a corespondentei. Acest ordin de restrictie nu poate depasi doi ani.
Potrivit completarile legislative aduse, violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, economica, sociala si spirituala. Aceasta din urma, mai putin cunoscuta, consta in subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.
Alte modificari introduse in legislatie fac referire la faptul ca sunt considerate violenta psihica si gesturi de precum afisarea ostentativa a armelor, neglijarea sau actele de gelozie.
Comentarii recente