Cu ocazia celor 16 Zile Internaționale de Activism Împotriva Violenței asupra Femeii (25 noiembrie – 10 decembrie), Asociația „Compassion & Care” lansează luni, 26 noiembrie 2012, campania de informare și sensibilizare a opiniei publice asupra fenomenului violenței intrafamiliale denumită „STOP indiferenței. Þi se poate întâmpla și ție!”. Campania este finanțată de TRANSITION’S GATE, organizație din S.U.A. focalizată să sprijine  persoanele afectate de violența intrafamilială. Bugetul campaniei este de 11.100 lei, suma fiind alocată în întregime de organizația finanțatoare.
Campania se desfășoara în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie 2012 și are în vedere următoarele activități:

26 noiembrie 2012 – Lansarea proiectului „Dăruind sprijin adecvat poți schimba o viață”

Proiectul are ca scop atât informarea și sensibilizarea viitoarelor cadre medicale de la Scoala Postliceală Sanitară „Thoma Ionescu” din Ploiești, cît și echiparea acestora în vederea unei interacțiuni adecvate cu persoanele afectate de violența intrafamilială.
Finanțarea proiectului este asigurată de către TRANSITION’S GATE, organizație din Statele Unite focalizată să sprijine persoanele afectate de violența domestică. Valoarea proiectului este de 8410 lei, suma fiind alocată în întregime de organizația finanțatoare.

Proiectul are în vedere workshop-uri organizate pentru elevi în timpul orelor de curs prin care  se urmărește:

  • informarea viitoarelor cadre medicale cu privire la problematica violenței intrafamiliale și la efectele acesteia asupra victimelor, precum și echiparea acestora cu instrumente necesare pentru recunoașterea situațiilor de violență intrafamilială în rândul pacienților;
  • educarea cadrelor medicale în vederea unei interacțiuni adecvate cu victimele violenței domestice astfel încât să evite revictimizarea acestora;
  • informarea cadrelor medicale cu privire la demersurile legale, sociale si psihologice pe care victimele violenței intrafamiliale ar putea să le întreprindă în scopul protejării și ieșirii din situațiile abuzive, precum și cu privire la resursele existente in comunitate; toate aceste informații sunt oferite cadrelor medicale cu scopul de a le oferi pacienților interesați.

Informațiile cu privire la demersurile legale ce pot fi întreprinse de către persoanele afectate de violența intrafamilială sunt oferite de către experți ai Instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Ploiești.  Workshop-urile vor avea loc începând cu data de 29 noiembrie, la sediul Școlii Postliceale Sanitare „Thoma Ionescu”.

27 noiembrie 2012 – Prelegere/dezbatere cu titlul „Mituri și adevăruri despre violența intrafamilială“

Evenimentul se va deșfășura între orele 11:00 – 13:00, în incinta Penitenciarului Ploiești, fiind organizat în colaborare cu specialiștii Serviciului Educație și Asistență Psihosocială din această instituție. La dezbatere vor participa  40 de persoane private de libertate care execută pedeapsa în Penitenciarul Ploiești și care au comis infracțiuni violente asupra femeiilor sau membrilor familiei.

28 noiembrie 2012 – Marș de protest  împotriva violenței intrafamiliale Marșul va avea loc intre orele 12:00 – 14:00, fiind organizat în colaborare cu Asociația Tinerilor din Liceul Nichita Stănescu „ATEENS” în cadrul proiectului “Sunt liber să aleg”. La eveniment vor participa 100 de tineri care vor purta veste imprimate cu mesaje antiviolență domestică și un banner ce va contine sloganul campaniei.

6 decembrie 2012 – Vizionare de film/dezbatere pe tema „Implicare, resemnare sau indiferență – ce alegem?”

Activitatea este organizată în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și va avea loc între orele 14:30-16:30, la sediul Asociației „Compassion & Care”. Sunt invitați să participe tineri din municipiul Ploiești.
În deschidere va fi vizionat un film de scurt metraj, după care vor fi luate în discuție diferite aspecte legate de indiferență sau implicare în rezolvarea unor situații de violență intrafamilială (când și în ce condiții este binevenită  implicarea).

7 decembrie 2012 – Prezentarea „Violența intrafamilială – formă a violenței umane”Prezentarea face parte din Programul de consiliere „Prevenirea și combaterea violenței în școală” derulat în parteneriat cu Cabinetul de asistență psihopedagogică al Colegiului Național „Mihai Viteazul” Ploiești, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Prahova și Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Prahova. Tinerilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” le vor fi prezentate aspecte specifice fenomenului de violența intrafamilială (definire, ciclul violenței domestice, tipuri de abuz și caracteristicile acestora, relații normale versus relații abuzive, comportamente abuzive și suportive, comportamente normale cu potențial abuziv).

Campania este posibilă cu sprijinul partenerilor: Instituția Avocatul Poporului – Biroul teritorial Ploiești, Inspectoratul Județean de Poliție, Administrația  Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul Ploiești, Școala Postliceală Sanitară “Thoma Ionescu”, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educaționala Prahova, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogica Prahova,  Colegiul Național “Mihai Viteazul” Ploiești, Asociația Tinerilor din Liceul Nichita Stănescu “ATEENS”.

 

Data: 20.11.2012

Persoană de contact:

Paula Oprea
Telefon: 0788 99965
E-mail: paula.oprea@compassion-and-care.ro